'Het omgaan met honden is tweerichtingsverkeer,
de hond heeft zijn eigen inbreng en juist deze wisselwerking maakt het zo speciaal'

De afgelopen jaren is er veel ontwikkeling in de Hondenwereld, gelukkig maar... 

Vroeger was men overtuigd dat het corrigeren en straffen van hond (gebruik van een slipketting) de juiste manier was. De hond stopte immers met het 'foute' gedrag als hij regelmatig gecorrigeerd werd. Tegenwoordig weten we dat deze trainingsmethode gebaseerd was op angst, de hond stopte (met bijvoorbeeld trekken aan de lijn) omdat hij bang was voor de gevolgen. Gelukkig weten we nu dat er een veel hond vriendelijkere manier van trainen is die nog veel beter werkt ook.

Ook wij hebben onze eerste hond opgevoed met de slipketting, we wisten niet beter, het heeft ons altijd een naar gevoel gegeven. Toen Roxanne volwassen was en haar puberstreken achter zich had gelaten gingen we over op een tuigje en hebben we nooit meer 'een ruk' aan de riem gegeven.

In de jaren (en honden) die volgden ben ik met onze honden naar meerdere cursussen geweest. Al snel werd me duidelijk dat het trainen op een positieve manier het best bij mij past. Ik leerde op de hondencursus (en later bij de kynologen opleiding) om de hond te trainen met de clicker methode. Bij deze methode beloon je het 'goede' gedrag van de hond waardoor de hond dit gedrag meer gaat laten zien. Gevolg: Een blije baas, een vrolijke hond.      

En toch knaagde er iets...

Na jaren boeken lezen, cursussen/opleidingen volgen kwam Hersenwerk voor honden op mijn pad. Tijdens deze opleiding kwam ik erachter wat mij nog dwars zat. Bij de meeste trainingen en cursussen gaat men ervan uit dat de hond ons mensen moet gehoorzamen, wij geven een commando en de hond voert deze uit of zorgt dat hij bepaald gedrag niet laat zien. Het principe hierbij is dat wij iets zeggen en de hond reageert hier op. Bij Hersenwerk leerde ik dat er nog een andere manier is.

Het gaat om communiceren met elkaar; mijn gedrag lokt bij de hond een reactie uit maar het gedrag van de hond zorgt ook een reactie bij mij. Ik moet dus gaan nadenken over wat ik meebreng in onze communicatie. Het is geen één richtingsverkeer maar twee richtingsverkeer! Door goed te kijken naar het gedrag van je hond en van daaruit te bedenken wat je hond op dat moment van jou nodig heeft geeft veel meer voldoening dan het 'alleen' maar geven van commando's. Het werd me al snel duidelijk dat je op deze manier een veel sterkere band met je hond(en) krijgt.

Een vervolg op deze ontwikkeling was dat ik Samen met Torre in 2022 de DAI opleiding ging volgen, ondertussen hebben we de DAI-Basis en de DAI-Advanced/Expert afgerond. We zijn nu samen een gecertificeerd DAI-team: Team Torre. Tijdens de sessies met Team Torre komen al mijn favoriete werelden bij elkaar: Het werken met kinderen/jongeren (met of zonder 'uitdaging'), het werken met honden, het inzetten van Hersenwerk voor Honden als een methode en het coachen op een positieve manier.