Wat is DAI (Dog Assisted Interventions)
Dog Assisted Interventions is een verzamelnaam voor iedere vorm van therapie, coaching, educatief programma of iedere activiteit die ondernomen wordt met behulp van honden.
Wat betekent dit in de praktijk?
Honden die geschikt bevonden zijn voor DAI staan open voor contact met wisselende mensen; leerlingen, cliënten en/of patiënten.
De rol die de hond en zijn vaste begeleider (het DAI-team) in nemen kan zeer verschillende zijn. De ene keer wordt er van de hond verwacht dat hij actief is een andere keer juist rustig en aaibaar, de begeleider coördineert dit.
Voordat een hond en zijn begeleider als team aan de slag gaan volgen de begeleider en zijn hond een erkende opleiding.
(In mijn geval de opleiding van Dog Assisted Interventions bij de DAI Academy in Amersfoort)
Daarnaast ondergaat de hond een PADA test (een gedrags- en karaktertest) waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van de hond om getraind en ingezet te worden binnen dit vakgebied.
(Torre heeft de PADA test met zeer positief resultaat behaald)
Na deze opleiding weet de begeleider wat zijn hond aankan en wat hij van zijn hond verwachten kan. De begeleider bewaakt het welzijn van de hond en de leerling, cliënt en/of patiënt.
De doelgroep
De focus van mij en mijn hond Torre liggen bij het coachen van leerlingen in het (Speciaal) Basis Onderwijs en kinderen/jongeren met en beperking in de thuissituatie. Torre kan hierbij een stimulerende of juist rustgevende rol spelen. De interactie met Torre en mij als begeleider kan een kind prikkelen tot ontwikkeling en het aangaan van sociale contacten. Het laten groeien van het zelfvertrouwen en het bewust worden van eigen kunnen van het kind staan hierbij voorop.
Evaluatie
Voordat wij als team aan de slag gaan zal er gezamenlijk met de ouders en/of begeleiders, klassenleiding en leerling een ondersteuningsvraag geformuleerd worden.
Van iedere sessie wordt een kort verslag gemaakt, op deze manier ontstaat er een logboek waarin de gemaakte stappen/vorderingen naar voren komen.
Na een afgesproken periode zal er een evaluatie plaatsvinden en besproken worden wat ieders ervaringen zijn. Vandaar uit kan er bekeken worden of er een vervolgdoel geschreven wordt.
Het is belangrijk te realiseren dat de aanwezigheid van een hond geen doel op zich is. De hond is een hulpmiddel om de route naar het doel makkelijker te maken.
Locatie
We komen op bezoek bij de school van het kind. In goed overleg is er altijd wel een geschikte ruimte te vinden.
Op deze manier kan het kind de coach-sessie onder schooltijd volgen in een voor het kind vertrouwde omgeving.
Het positieve effect van de sessie werk op deze manier ook door in de klas.
Bij het coachen van een kind in de thuis situatie bespreken we samen in welke ruimte dit zal plaatsvinden. (Buiten is ook een optie)